
Çocuğun fiziksel, sosyal, bilişsel ve duygusal gelişiminde oyunun önemli bir rolü vardır. Oyun, çocuğun erken çocukluk yılları boyunca yaşadığı deneyimleri açıkça ifade etmesine yardımcı olan en değerli araçtır. Çocuk, oyun aracılığıyla ihtiyaçlarını ve duygularını en doğal şekilde ifade etme fırsatı bulur.
Oyun, çocuklar için yaşamın bir provasıdır. Çocuk geçmiş yaşantılarını, o andaki duygularını ve geleceğe yönelik beklentilerini oyunla dışa vurur. Çocuğun gerçek yaşamda sergilediği roller ve gerçeklikler oynadığı oyunlarda en doğal haliyle kendini gösterir.
Çocuklarda Sağaltım: Oyun Terapisi
Oyun terapisi, çocukların bilişsel ve duygusal zorluklarla baş etmelerine yardımcı olan bir psikoterapi türüdür. Oyun terapisinde, oyuncaklarla dolu bir odada, çocuğun doğal oyun arzusu terapötik bir iyileşme şekli olarak kullanılır. Oyunun onarıcı ve iyileştirici özellikleri sağlıklı büyüme ve gelişmeyi teşvik ederken çocuğun fiziksel, duygusal ve bilişsel sağlığını korur.
Çocuk için en etkili terapi yöntemi uzman oyun terapisti gözetiminde oynanan oyundur.
Bilimsel araştırmalar, sosyal ve duygusal ifadeleri engellenmiş ya da stresli ve travmatik yaşantıları olan çocukların oyun terapisi sayesinde bu zorlukların üstesinden geldiğini göstermiştir. Benzer şekilde, erken çocukluk döneminde sıkça rastlanan depresyon, davranış bozuklukları, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, çocukluk çağı travmaları, kaygı bozuklukları, otizm ve öğrenme güçlüğü gibi bozuklukların ve sorunların tedavisinde oyun terapisinin etkili olduğu görülmüştür.
Bilişsel, Duygusal ve Sosyal Gelişim Atölyesi
GRACE Psikoterapi Merkezindeki “oyun terapisi” etkinlikleri Bilişsel, Duygusal ve Sosyal Gelişim Atölyesinde yapılmaktadır. Atölyede oyun terapisi alanında uzmanlaşmış bir psikolog, bireysel ya da grup oyun terapisi seanslarında çocuğun kendisini etkin şekilde ifade etmesi, sosyal, bilişsel ve duygusal becerilerini geliştirmesi ve psikolojik zorluklarının üstesinden gelmesi için oyunu bir onarıcı ve iyileştirici psikolojik müdahale aracına dönüştürür.
Atölyede “Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Modeli” uygulanır. Çocuğa özgü yapılandırılmış oyun terapisi seansları gerçekleştirilir ve bu seanslar ortalama 40 dakika sürer. Seanslarda çocuk için olumlu ve etkin bir değişim hedeflenir.

Atölyedeki oyun terapisi seansında çocuk;
- Merak ve keşfetme duygusunu eğlenceye dönüştürür.
- Öz farkındalık kazanır ve benlik saygısını geliştirir.
- Farkında olmadığı duygularını keşfeder.
- Başkalarının duygularını anlar ve empatik tutum sergiler.
- Akranlarıyla sosyal ilişkilerini güçlendirir.
- Günlük yaşamdaki psikolojik sıkıntılarını çözer.
- Çözülmemiş travmatik yaşantılarıyla baş eder.
- Sorunları çözmenin daha olumlu yollarını bulur.
- Kendisi ve çevresi için sorumlu kararlar alır.
GRACE Psikoterapi Merkezindeki atölyede bu amaçlara ulaşırken oyun terapisi seansında çocuk;
- Kendisiyle en kısa sürede sıcak ve arkadaşça bir ilişki kurulacağının farkındadır.
- Kendini güvenli ve rahat hisseder.
- Terapist tarafından koşulsuz şekilde kabul edileceğini bilir.
- Kendini özgürce ifade eder.
- Sembolik tasarımlarla oyun oynar.
- Oyun sırasında kendisinin lider, terapistin ise takipçi konumunda olduğunun farkındadır.
- Terapi sürecinde sorumluluk alır ve sürecin hızını belirler.
Çocuğunuzun Hangi Becerileri Desteklenir?
- Sosyal Beceriler
- Diğerlerinin İhtiyaçlarının Farkında Olma
- Empati
- Saygı
- İş Birliği
- Bilişsel Beceriler
- Dikkat
- Öğrenme
- Hafıza
- Kavrama
- Akıl Yürütme
- Problem Çözme
- Yaratıcılık
- Dil
- Öz-Yönetim
- Dürtü Kontrolü
- Sıra Bekleme
- Hedef Belirleme
- Duygu Düzenleme
- Öz Farkındalık
- Duyguları Tanıma ve İfade Etme
- Özgüven
- Benlik Saygısı
- Öz Yeterlilik
Çocuğunuz için bir oyun terapisti arıyorsanız başvuracağınız uzmanın oyun terapisi konusunda eğitime ve deneyime sahip olduğundan emin olmalısınız. Çocuğunuz için en iyisini aradığınızı biliyoruz.
Bilimsel araştırma sonuçlarının uygulamaya dönüştürüldüğü GRACE Psikoterapi Merkezindeki oyun terapistlerimiz çocuğunuzun bilişsel ve duygusal ve sosyal gelişimine yardımcı olmak için sizleri bekliyor.
Oyun terapistlerimiz oyun terapisi eğitimi almış ve terapilerini GRACE psikoterapist ekibi süpervizörlüğü altında yürütmektedir.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Modeli

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.